Çalışma İzni
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş piyasasındaki durum, çalışma hayatındaki gelişmeler, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik durum gibi belli kriterleri değerlendirerek çalışma izni vermektedir.
Sadece gerekli evrak listesi ile başvuru,izin almak için yeterli değildir. Bakanlığın göz önüne aldığı onlarca kriter ve ayrıntı vardır. Bu nedenle çalışma izni başvurularında bu konunun uzmanı olan firmamızla iletişime geçmenizi öneririz.
İzin başvuruları değerlendirilirken yaklaşık 30 kriter vardır. Bu kriterlerden bazıları:
- Sektörel ve ekonomik konjonktür koşulları sebebiyle yabancı personel çalıştırmaya ihtiyaç duyulması,
- İş piyasasında yabancının yerini doldurabilecek aynı niteliğe sahip Türk personelin 4 haftalık süre içerisinde bulunmaması,
- Türkiye çalışma hayatındaki gelişmelere göre yabancı personel çalıştırmanın uygun olması
- Yabancının mesleği, Türkiye’de hakkında kayda geçen bilgiler vb. birçok konuda yabancı hakkında ilgili kurumların görüşlerinin olumlu olması,
- Yabancının daha önceki çalışmalarındaki iş arzına yönelik istikrar (İşyeri ve mesleki devamlılığı ve verimliliği),
- Firma yabancının dosyasındaki bilgi ve belgelerin birbiri ile uyumlu olması
- Kanunun ret gerekçelerinin mevcut olup olmadığı..
ÇALIŞMA İZNİ NASIL ALINIR
Çalışma izni almak için yapılacak başvurularda, kriterlerinize göre iki farklı başvuru seçeneği vardır.
* Yurtiçi Başvurusu: Çalışacak olan personelin en az 6 ay süreli geçerli ikamet tezkeresi olması gerekir.İkamet tezkeresi sahibi yabancı için çalışma izin başvurusu gerekli belgelerle beraber Çalışma Bakanlığına yapılabilir.
* Yurtdışı Başvurusu: Bu başvuru seçeneğinde ” İkamet Tezkeresi ” şartı aranmamaktadır.Yabancı personel kendi ülkesindeki veya daimi ikamet ettiği ülkedeki Türk Temsilciliği aracılığı ile çalışma izni başvurusunu başlatması ve ardından Türkiye’deki işvereni de gerekli belgeleri hazırlamış olarak Çalışma Bakanlığına başvurusunu gerçekleştirmesi gerekmektediR
Yabancı çalışma izninde ilk başvuru çok önemlidir.Çünkü çalışma izni başvurusu reddedilen/olumsuz yanıtlanan yabancı personel için ,1 sene boyunca aynı işveren yeniden başvuruda bulunamaz. Ayrıca ilk başvurunun reddedildiği bilgisi tüm şirket kayıtlarında yer alacağı için sonraki başvuruları da olumsuz yönde etkileyebilir.Eksik ya da yanlış düzenlendiği,gerektiği şekilde takip edilmediği için ret cevabı alan başvurular nedeniyle birçok firma zaman ve prestij kaybına uğramıştır.Bu sebeplere dayanılarak çalışma izni başvurusu konusunda profesyonel bir destek almanız tavsiye edilmektedir.
Çalışma izni alma sürecini başından itibaren dikkatle planlayıp,sistemli ve profesyonelce yürüterek öncelikle işveren ve çalışan durumundaki gerçek ve tüzel kişilerin çalışma izni için gerekli belge ve bilgilerini inceler,tüm olasılıkları ve reddedilme risklerini ortaya koyar.Değerlendirme sonucu müşterilerinin içinde bulundukları durum ve beklentileri konusunda somut öngörüler üreterek firmanın işgücü,zaman ve prestij kaybetmesini önler.Çalışma izni alma şansı olmayan veya düşük olan personel için başvuru yapılmaması konusunda gerekçelerini belirterek firmayı uyarır ve Çalışma izni başvurusunun olumlu sonuçlanabilmesi için şahıs veya firmadan destekleyici ek bilgi ve belgeleri talep ederek,çalışma izni başvurusunu gerçekleştirir.